Aquaworld Logo Logo Stephania - den blinda havssköldpaddan

Grundat 1995 Aquaworlds Första SidaHär Finns AquaworldKommentarer från våra besökareReptiler från KretaReptiler från övriga världenAquaworlds alla fiskarAquaworlds ryggradslösaAquaworlds historiaSätt att hjälpa Aquaworlds arbeteLänkar till andra hemsidorHur kontakta Aquaworld eller ställa en fråga

PLEASE HELP TO SAVE TURTLES - READ the Special Aquaworld Blog HERE - or SIGN the Petition HERE

Lokala Reptiler

Nedan finner ni ett urval av reptiler bosatta på Kreta. Många av dessa kan ses på Aquaworld. Vissa av dem är helt tama och kan hanteras och fotograferas av besökare.

Soppsköldpadda - Chelonia mydas

Soppsköldpadda
Chelonia mydas

Stephania, en blind Soppsköldpadda, har varit hos oss sedan juli 2000. Hon är avsiktligt gjord blind av människor så nu vill vi ta hand om henne och ge henne det bästa möjliga liv vi kan. Ursprungligen omhändertagen av "The Sea Turtle Protection Society of Greece" är hon en absolut favorit hos många besökare, som kommer tillbaka till Aquaworld år efter år för att få träffa henne.

Soppsköldpaddor kan man finna i grekiska vatten när de är på väg till sina äggläggningsplatser på Cypern och i Turkiet.




Jättesmaragdödla - Lacerta trilineata

Jättesmaragdödla
Lacerta trilineata

Dino, en jättesmaragdödla, är också något av en kändis här på Aquaworld och har blivit fotograferad med tusentals besökare. Han är en så avslappnad typ att han inte ens gör några försök att rymma längre - han vet helt klart var hans nästa gräshoppa kommer att komma ifrån.

Jättesmaragdödlan är den största av de lokala ödlearterna på Kreta, men är vanligtvis ganska skygg och tenderar att dra sig undan vid minsta störning.




Fläckig valsskink - Chalcides ocellatus

Fläckig valsskink
Chalcides ocellatus

Den fläckiga valskinken ses vanligen njuta av tillvaron i solen under dagen, men är snabb att försvinna iväg, ringlande på ett serpentinartat sätt, vilket gör att den ofta misstas för en orm.

Den här skinken har ett oturligt rykte om sig att vara dödligt giftig här på Kreta. Naturligtvis är så inte alls fallet och dessa ganska blyga varelser förtjänar vår vård och vårt skydd - något vi här på Aquaworld gör vårt bästa att påtala för lokalbefolkningen.




Murgecko - Tarentola mauritanica

Murgecko
Tarentola mauritanica

Både Murgeckon och den Turkiska geckon är frekventa gäster i kretensiska hus. Bli inte rädd om du finner en i ditt sovrumstak - de är båda experter på att fånga flygande insekter.

Någon som fångar och äter myggor kan väl inte vara helt fel???




Turkisk gecko - Hemidactylus turcicus

Turkisk gecko
Hemidactylus turcicus

Har generellt mörkare färg än sin kusin ovan, men lever under liknande förhållanden.

Om störda, tappar båda arter ofta sin svans och springer iväg. Faktum är, att denna lite läskiga vana är en väldigt användbar försvarsmekanism. Den efterlämnade svansen fortsätter röra sig ett litet tag och geckon hoppas att rovdjuret nöjer sig med den som ett litet mellanmål medans den lilla ödlan lämnas ifred att låta en ny svans växa ut i den gamlas ställe.




Balkanpisksnok - Hierophis/Coluber gemonensis

Balkanpisksnok
Hierophis gemonensis (Coluber gemonensis)

Den här ormen, som alla kretensiska ormar, är helt ofarlig för människan - även om den absolut kan bita om den blir störd och rädd. Den verkar föredra torra, bergiga eller steniga områden där den kan solbada i närheten av snabbt nåbara flykthål vid fara.

Även om den kan uppnå över en meters längd är de flesta balkanpisksnokar kortare än så. De lever främst på en diet av reptiler och små däggdjur men det händer även att de fångar en enstaka fågel då och då.




Leopardsnok - Zamenis/Elaphe situla

Leopardsnok
Zamenis situla (Elaphe situla)

Av många ansedd att vara den stiligaste av alla europeiska ormar, har leopardsnoken helt klart fått sitt namn efter de rödbruna markeringar längs dess rygg. Bli inte avskräckt av den V-formade markeringen bakom dess huvud - det finns inga huggormar på Kreta.

Storleken och matvanorna liknar dem som balkanpisksnoken har, men den återfinns i blötare områden, som träsk och pölar. Dock kan den även påträffas på torrare ställen av ön.




Rutsnok - Natrix tessellata

Rutsnok
Natrix tessellata

Den här ormen är nära släkting till den svenska snoken (natrix natrix) och har liknande vanor.En stor del av sin tid använder den till att jaga under vattnet, söt- eller saltvatten spelar för den ingen roll.Som man kan gissa sig till, består huvuddelen av dess föda av fisk, men den jagar även annat byte, exempelvis grodor och paddor.

Blir den störd kan den utsöndra en illaluktande vätska - alldeles tillräckligt för att avskräcka den största delen ovälkommen uppmärksamhet.




Kattorm - Telescopus fallax

Kattorm
Telescopus fallax

Kattormen är den enda orm på Kreta som har något gift överhuvudtaget, men dess pyttesmå huggtänder sitter i bakre delen av dess käft och den anses p g a detta vara ofarlig. Den här ormen specialiserar sig nästan uteslutande på att jaga och äta ödlor och dess gift används till att lugna ner bytet innan det sväljs.

Kattormen skiljer sig också från övriga kretensiska ormar i det att den jagar på natten, när ödlorna är sömniga och rör sig sakta. Detta gör att den utan tvivel är den svåraste lokala orm att träffa på.




Lövgrodor - Hyla arborea

Lövgroda
Hyla arborea

Dessa förtjusande små grodor finns i överflöd på Kreta och kan påträffas nära pölar och andra sötvattenskällor i tusental på våren.

En del i deras försvarsstrategi är att ändra färg, vilket de kan göra i en vid variation av kulörer. Det händer att de iklär sig så lysande färger att besökare på Aquaworld misstar dem för att vara plastkopior!




Grönfläckig padda - Pseudepidalea/Bufo viridis

Grönfläckig padda
Pseudepidalea viridis (Bufo viridis)

Den grönfläckiga paddan ser ut som om den påmålats ett militärt kamouflagemönster. Man kan hitta den gömd under stockar och stenar året runt - allt som behövs för att locka fram den är lite regn. Under vårkvällar antar den ett spöklikt läte som kan vara ganska påfrestande.

Vissa biologer anser att den kretensiska grönfläckiga paddans DNA är så påfallande olik den för fastlandets, att den borde föreslås vara en helt skild underart från paddan som återfinns på fastlandet.




Balkanbäcksköldpadda - Mauremys rivulata

Balkanbäcksköldpadda
Mauremys rivulata

Det verkar som om varhelst man kan finna sött eller bräckt vatten på Kreta - där kan man också alltid hitta balkanbäcksköldpaddor. Dessa varelser älskar att slöa i solen på sandbankarna där de valt att bo, men försvinner ner under vattnet med ett högljutt "plums" så snart någon närmar sig.

Kreta är tillräckligt varmt för dem att kunna vara aktiva året runt, men de kan gräva ner sig i leran och sova sig igenom långa perioder av sommartorka om nödvändigt.




Svart landsköldpadda - Testudo marginata

Svart landsköldpadda
Testudo marginata

Adam är en aningen galen, enögd svart landsköldpadda som gillar att jaga folk runt trädgården och kärleksfullt nagga dem lite i fötterna eller deras handväskor. Han donerades till Aquaworld några år sedan då ägaren inte önskade ha kvar honom som husdjur längre - ibland kan man förstå varför!

Även om den svarta landsköldpaddan officiellt inte är en infödd kretensisk art, verkar fler och fler dyka upp här varje år. Detta får oss att misstänka att det är husdjur som rymt eller kastats ut och har etablerat sig här i en för dem idealisk omgivning.




Morisk sköldpadda - Testudo graeca

Morisk sköldpadda
Testudo graeca

Elle är en tystlåten morisk sköldpaddshona som tillbringar sin sommar i Aquaworlds trädgård tillsammans med omkring tio andra landsköldpaddor.

Hon gick först under namnet El Greco (hon är ju ändå en grekisk sköldpadda) men när hon en dag lade ett ägg var vi helt enkelt tvugna att ändra hennes namn. Elle kändes som det självklara valet för att inte förvirra henne!




Oäkta karettsköldpadda - Caretta caretta

Oäkta karettsköldpadda
Caretta caretta

Vi är glada att kunna berätta att Miss Calypso inte längre finns att beskådas på Aquaworld. Hon kom till oss efter att hon fastnat i ett fisknät och skadade sig svårt när hon kämpade för att komma loss. Lyckligtvis drunknade hon inte. Efter 24 timmar hos oss flögs hon till räddningscentralen hos "Sea Turtle Protection Society of Greece" utanför Aten. Där lyckades hon återhämta sig helt och släpptes därefter åter ut i frihet.

Vi på Aquaworld anser inte att friska karettsköldpaddor ska hållas i fångenskap - varenda en av dem är vital för överlevnaden av denna uråldriga art.




Tillbaka till sidans topp

Tagline

Copyright © Aquaworld 1995-2006


Vote Aquaworld into the Top 50!

If you liked this site and found it useful, please click on the button above and then "Vote" for it. Thanks!