Aquaworld Logo Logo Stephania - den blinda havssköldpaddan

Grundat 1995 Aquaworlds Första SidaHär Finns AquaworldKommentarer från våra besökareReptiler från KretaReptiler från övriga världenAquaworlds alla fiskarAquaworlds ryggradslösaAquaworlds historiaSätt att hjälpa Aquaworlds arbeteLänkar till andra hemsidorHur kontakta Aquaworld eller ställa en fråga

PLEASE HELP TO SAVE TURTLES - READ the Special Aquaworld Blog HERE - or SIGN the Petition HERE

Aquaworlds fiskliv

Nedan är ett urval av fiskar man hittar i haven runt Kreta. Många av dem har vi permanent att beskåda på Aquaworld.

Havssugga - Scorpaena scrofa

Havssugga
Scorpaena scrofa

Även om havssuggan är en av de giftiga fiskar man kan hitta i kretensiskt vatten utgör den generellt ingen fara eftersom den oftast gömmer sig bland stenarna, vilket gör att det är ganska liten risk att få ett stick från taggarna längs dess rygg.

Den här fisken är släkt med den välkända stenfisken, men dess gift är mycket svagare och utgör normalt sett inget allvarligt problem för människor.




Brun Havsabborre - Epinephelus guaza

Brun Havsabborre
Epinephelus guaza

Havsabborren Gertie har funnits hos oss på Aquaworld sedan 2000, då hon räddades ur en lokal fiskares nät innan hon åkte ner i soppskålen!

Hon är ungefär 8 år gammal och därmed en hona. Hon kommer att omvandlas till hane omkring sin tolfte födelsedag och förbli hane i resten av sitt ca 60-åriga liv.


Påfågelsnultra - Symphodus tinca

Påfågelsnultra
Symphodus tinca

Snultrorna är några av de mest färgstarka fiskarna i Medelhavet och de var en av inspirationerna i skapandet av Aquaworld.

Snultror av han- och honkön har ofta skilda färger och markeringar men många av dem kan byta kön om och när det är nödvändigt.




Tigersnultra - Symphodus roissali

Tigersnultra
Symphodus roissali

En annan vanlig snultra i grunda kustvatten. Som många i familjen av snultror är både färger som mönster extremt varierande och det är ofta svårt att etablera den exakta arten.

På Aquaworld försöker vi alltid att ha ett urval av dessa "havets juveler" till hands att beundra.




Havsål - Conger conger

Havsål
Conger conger

Havsålen kan bli riktigt massiv, kanske 3 meter lång, med matchande tänder! Tack och lov blir de snabbt relativt tama i ett akvarium och hotar sällan att bitas.

Som muränan nedan är havsålen vanligtvis en oönskad fångst hos fiskare och de dödar dem oftast. Man kan fortfarande se ärren från ett fisknät på ålen på bilden.




Muräna - Muraena helena

Muräna
Muraena helena

Den lokala muränan når inte upp till samma storlek som andra arter i familjen. Längder på ca 1 meter är ganska vanliga men mer än kanske 1.5 meter är en omöjlighet.

Folk tror ofta att muränor måste leva i djupa vatten men faktum är att man kan finna dem bland stenarna i mycket grunda kustområden.




Fjärsing - Trachinus draco

Fjärsing
Trachinus draco

Ytterligare en giftig art. Fjärsingen kan utgöra en fara p g a att den brukar gräva ner sig i sanden där den ligger stilla i väntan på byten.

Även om det tydligen gör väldigt ont, är det normalt sett inget allvarligt problem att bli biten av en fjärsing.




Stingrocka - Dasyatis pastinaca

Stingrocka
Dasyatis pastinaca

Stingrockan kan bli upp till omkring 2.5 meter i diameter och svanstaggarna bär på ett starkt gift. Men rockan använder sig inte av sitt gift på ett "aggressivt" sätt, det finns främst till i försvarssyfte.

När någon närmar sig rockan simmar den vanligtvis iväg och bara om man är väldigt oturlig och trampar på den kan man få sig ett sting.

A Tribute to Steve Irwin




Spegelrocka - Raja miraletus

Spegelrocka
Raja miraletus

Den här harmlösa lilla rockan återfinns ofta i kretensiska fisknät. Då de anses vara oätliga, lämnas de ofta till att självdö och plockas bort när det är dags att använda näten igen.

Vi har ofta några spegelrockor att visa upp på Aquaworld innan de, friska och sunda, släpps ut igen till sin naturliga omgivning.




Svart smörbult - Gobius niger

Svart smörbult
Gobius niger

Smörbultarna är väldigt väl representerade i Kretas grunda kustvatten. Som med snultrorna är arterna ofta svåra att skilja mellan.

Just den svarta smörbulten är något lättare att identifiera p g a dess distinktiva höga, spetsiga första ryggfena och dess mörka färgskala.




Rakknivsfisk - Xyrichthys novacula

Rakknivsfisk
Xyrichthys novacula

Det här är definitivt en av de mest distinkt formade fiskar som lever runt Kreta. Den är mycket tunn sedd framifrån, har fantastiska rosa och blå markeringar och små utstående tänder.

Aquaworlds besökare undrar ofta var rakknivsfiskarna har tagit vägen... Det beror på att de kan tillbringa långa perioder helt nedgrävda under sanden.




Stjärnkikarfisk - Uranoscopus scaber

Stjärnkikarfisk
Uranoscopus scaber

En annan fisk som också tillbringar mycket tid nedgrävd i sanden är stjärnkikarfisken. Den är perfekt anpassad till detta och kan vänta långa perioder tills någon intressant väljer att simma förbi. När det händer börjar stjärnkikarfisken att "vinka" med tungan precis över sandytan. Om den andra fisken gör misstaget att ta en för nära titt, skjuter stjärnkikaren upp och griper den med munnen.

Att äta eller ätas - havets lag!




Skriftabborre - Serranus scriba

Skriftabborre
Serranus scriba

Skriftabborren är också en jägare. Den ligger i bakhåll, stilla vilande under ett stenigt överhäng, men är redo att ta full fart på ett ögonblick.

Den lokala legenden säger att för att hitta och fånga en bläckfisk till middag, ska man följa blicken på en skriftabborre. Det kan ligga något i det, för vilken fisk som helst som vill komma undan med livet i behåll med en bläckfisk i närheten bör hålla ögonen på den!




Frökenfisk eller Munkfisk - Chromis chromis

Frökenfisk eller Munkfisk
Chromis chromis

Frökenfiskar ses ofta i stora stim i grunda vatten runt Kreta. Som fullvuxen är den nästan totalt svart men de unga visar upp skinande, blåa fläckar på sina huvuden.

Lokala fiskare använder ofta frökenfiskar som levande bete. De trär kroken genom deras ryggar vilket gör det möjligt för dem att simma omkring. Man hoppas med det attrahera större rovfiskar såsom fisk från makrillfamiljen.




Flygknot eller Flygsimpa - Dactylopterus volitans

Flygknot eller Flygsimpa
Dactylopterus volitans

Den här simpan är en av de mest iögonfallande av alla lokala fiskar med sina otroliga vingar, kantade i lysande blått. Man skulle kunna tro att simpan använder sina vingar till att flyga med, av namnet att döma, men så är inte fallet. Simpan använder dem till att försöka skrämma iväg andra fiskar när det finns mat i närheten och för att försöka ringa in små byten för att kunna greppa tag i dem.

När den tittar på en genom glaset med sina stora, svarta ögon, är det svårt att skaka av sig känslan av att det finns en högre intelligens därinne någonstans!




Tillbaka till sidans topp

Tagline

Copyright © Aquaworld 1995-2006


Vote Aquaworld into the Top 50!

If you liked this site and found it useful, please click on the button above and then "Vote" for it. Thanks!